Lucerka

Medicago Sativa L.

Lucerka se koristi kontinuirano 5-7 godina, dajući godišnje 4-6 otkosa. Lucerka ima posebno važno mesto u plodoredu. Razoravanjem lucerišta u zemljištu ostaju velike količine organske mase, čijim razlaganjem i mineralizacijom se popravljaju fizičke, hemijske i mikrobiološke osobine zemljišta.

BLAGOFOR Vam nudi sledeće sorte lucerke:

Nijedan proizvod ne odgovara izabranim kriterijumima.

Lucerka se smatra vodećom i najvažnijom krmnom kulturom. Od lucerke se dobija veoma kvalitetna stočna hrana, značajna za ishranu svih vrsta domaćih životinja. Lucerka je hranivo sa visokim sadržajem sirovih proteina koji se kreće od 18-22% u zavisnosti od faze košenja vegetativnih organa. Proteini lucerke su veoma dobrog amino kiselinskog sastava kao i visoke biološke vrednosti. U lucerki se nalazi kompleks vitamina kao i neke organske kiseline (limunska, jabučna i dr.). Lucerka se odlikuje bogatstvom mineralnih materija, a posebno kalcijumom koji je značajan u ishrani stoke, za proizvodnju mleka i kao sastavni deo kosti za stočni podmladak. Sadrži i važne hemijske elemente: kalijum, fosfor, magnezijum i dr. Lucerka se koristi za ishranu stoke u raznim oblicima: kao seno, senaža, silaža, dehidrirana, ređe kao zelena hrana i za napasanje stoke.
Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našom politikom privatnosti.